Jak powstaje kac?
Powstawanie kaca jest procesem złożonym i główny winowajca nie został do tej pory jednoznacznie określony. Rozpoznany został jednak szereg procesów biochemicznych który powoduje powstawanie i zatruwanie organizmu toksycznymi substancjami odpowiedzialnymi za typowe objawy jak: ból głowy, nudności, osłabienie czy światłowstręt.
Jak metabolizowany jest alkohol
Tylko kilka procent spożytego alkoholu jest wydalane z moczem lub z wydychanym powietrzem. Reszta jest metabolizowana w hepatocytach wątroby gdzie etanol w reakcji z formą utlenioną dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NAD+) (tzw. reakcja dehydrogenazy alkoholowej) jest redukowany do aldehydu octowego a następnie dzięki dehydrogenazie acetaldehydowej do kwasu octowego.
Aldehyd octowy (etanal) jest 10 do 30 razy bardziej toksyczny dla człowieka od samego etanolu.
Podczas każdej z powyższych reakcji powstaje jedna cząsteczka formy zredukowanej dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NADH) kosztem formy utlenionej (NAD+) . Nagromadzenie w organizmie dużej ilości NADH powoduje rozpoczęcie cyklu Krebsa. Cykl ten powoduje szereg reakcji i procesów biologicznych którymi już nie będę katował, najważniejsze jest to że powoduje powstawanie kwasu mlekowego (tego samego co przy wysiłku) i ciał ketonowych które powodują kwasice organizmu oraz generuje wolne rodniki.Zapasy NAD+ są ograniczone i z tego powoduj przy nadmiernym spożyciu następuje gromadzenie się aldehydu octowego który może reagować z białkami niszcząc je.
Bezpośrednie przyczyny kaca
Jedną z przyczyn kaca jest wspomniana przed chwilą reaktywność aldehydu octowego.
Innym ważnym aspektem jest odwodnienie mózgu który jest najważniejszym organem i procentowo najbardziej nawodnionym w organizmie. Odwodnienie jest spowodowane zdolnością etanolu do inhibicji działania wazopresyny (hormon antydiuretyczny, odpowiedzialny za zagęszczanie moczu) w wyniku czego następuje wydalanie dużych ilości wody wraz z moczem. Polecam się zważyć rano dzień po dużym spożyciu alkoholu aby zobaczyć jak duże potrafi być odwodnienie (u mnie kiedyś była strata 4 kg w porównaniu do zwykłej wagi).
Za niektóre objawy kaca odpowiedzialne jest też zanieczyszczenie metanolem spożywanego alkoholu, dlatego też kac jest większy po spożyciu smakowych alkoholi* (piwa, wina, kolorowych wódek) gdzie może powstawać metanol a mniejszy po czystej wódce czy spirytusie.
Kac może też być powodowany zmniejszeniem potencjału antyoksydacyjnego (tzw. Teoria Pliniusza)
Przy spożyciu naprawdę dużych ilości alkoholu zwłaszcza złej jakości dochodzi także do podrażnienia błony śluzowej którą wyścielony jest żołądek.
*zwłaszcza te tanie są zwykle "kacogenne"
Jak metabolizowany jest alkohol
Tylko kilka procent spożytego alkoholu jest wydalane z moczem lub z wydychanym powietrzem. Reszta jest metabolizowana w hepatocytach wątroby gdzie etanol w reakcji z formą utlenioną dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NAD+) (tzw. reakcja dehydrogenazy alkoholowej) jest redukowany do aldehydu octowego a następnie dzięki dehydrogenazie acetaldehydowej do kwasu octowego.
Aldehyd octowy (etanal) jest 10 do 30 razy bardziej toksyczny dla człowieka od samego etanolu.
Podczas każdej z powyższych reakcji powstaje jedna cząsteczka formy zredukowanej dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NADH) kosztem formy utlenionej (NAD+) . Nagromadzenie w organizmie dużej ilości NADH powoduje rozpoczęcie cyklu Krebsa. Cykl ten powoduje szereg reakcji i procesów biologicznych którymi już nie będę katował, najważniejsze jest to że powoduje powstawanie kwasu mlekowego (tego samego co przy wysiłku) i ciał ketonowych które powodują kwasice organizmu oraz generuje wolne rodniki.Zapasy NAD+ są ograniczone i z tego powoduj przy nadmiernym spożyciu następuje gromadzenie się aldehydu octowego który może reagować z białkami niszcząc je.
Bezpośrednie przyczyny kaca
Jedną z przyczyn kaca jest wspomniana przed chwilą reaktywność aldehydu octowego.
Innym ważnym aspektem jest odwodnienie mózgu który jest najważniejszym organem i procentowo najbardziej nawodnionym w organizmie. Odwodnienie jest spowodowane zdolnością etanolu do inhibicji działania wazopresyny (hormon antydiuretyczny, odpowiedzialny za zagęszczanie moczu) w wyniku czego następuje wydalanie dużych ilości wody wraz z moczem. Polecam się zważyć rano dzień po dużym spożyciu alkoholu aby zobaczyć jak duże potrafi być odwodnienie (u mnie kiedyś była strata 4 kg w porównaniu do zwykłej wagi).
Za niektóre objawy kaca odpowiedzialne jest też zanieczyszczenie metanolem spożywanego alkoholu, dlatego też kac jest większy po spożyciu smakowych alkoholi* (piwa, wina, kolorowych wódek) gdzie może powstawać metanol a mniejszy po czystej wódce czy spirytusie.
Kac może też być powodowany zmniejszeniem potencjału antyoksydacyjnego (tzw. Teoria Pliniusza)
Przy spożyciu naprawdę dużych ilości alkoholu zwłaszcza złej jakości dochodzi także do podrażnienia błony śluzowej którą wyścielony jest żołądek.
*zwłaszcza te tanie są zwykle "kacogenne"
To już wroga znamy kwestia jakiej broni użyć??
OdpowiedzUsuńzobacz na część II o zapobieganiu, niedługo ukaże się III o leczeniu gdy kac już wystąpi
Usuń