Składniki:
-płatki owsiane (około 2/3 szklanki)
-garść rodzynek
-garść orzechów włoskich
-łyżeczka miodu lub cukru
-szklanka mleka
Przygotowanie:
Płatki i rodzynki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na przynajmniej 15 minut. Można je zalać już następnego dnia wieczorem dzięki czemu rano będziemy mieć gotowe śniadanie. Dodajemy pokruszone orzechy (można użyć także ziemnych) i ewentualnie dosładzamy do smaku. Dolewamy mleko które wcześniej można sobie podgrzać jak ktoś lubi.
(Można też wszystkie składniki pieprznąć do mikrofalówki jeśli się spieszy, polecam jednak tradycyjną wersje).
Koszt: 2 zł
Koszt może i 2zł, ale jak masz domowe orzechy włoskie. Mieszczuchy nie mają orzecha pod oknem :D
OdpowiedzUsuńAle każdy ma jakiegoś wujka ze wsi który ma tone tych orzechów i chętnie się podzieli albo nawet wciśnie Ci ja na siłę. A jeśli już się tak zdarzy że ktoś nie ma to można je zastąpić orzeszkami ziemnymi z biedronki i koszt wzrośnie o jakieś 50 groszy.
Usuń