sobota, 21 września 2013

Zupa piwna

Przepisy studenckie to nie tylko tanie składniki i prostota przygotowania ale również szczypta fantazji, coś czego nie dostaniemy w zwykłej stołówce i czego nie ugotuje nam mama. Prezentuje przepis na coś co każdemu studentowi nie raz chodziło po głowie.

Składniki:
-tanie piwo
-3 kromki chleba tostowego
-4 żółtka
-pół szklanki cukru
-łyżeczka masła
-szczypta cynamonu
-200 ml śmietany

Przygotowanie:
Chleb kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Żółtka rozcieramy z cukrem na jednolitą, puszystą masę, dodajemy śmietanę i podgrzewamy (nie gotujemy) cały czas mieszając. Piwo podgrzewamy z dodatkiem cynamonu (nie za mocno aby procenty nie wyparowały). Dolewamy do gorących żółtek ze śmietaną cały czas mieszając i zdejmujemy zupę z ognia. Wylewamy na głęboki talerz i posypujemy grzankami. Jemy póki ciepłe. Zdjęcia niestety nie publikuje bo tym razem nie udało mi się powstrzymać i wypiłem piwko zaraz po otworzeniu butelki :p jak tylko uda mi się ją znowu ugotować natychmiast dołączę zdjęcie. Podane składniki wystarczą na 3 porcje.

Koszt: 2 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz