niedziela, 2 marca 2014

Iceówka

Znana także jako ajsówka, smerfówka, błękitne złoto.
Klasyczna studencka nalewka, każdy mieszkaniec akademika jej próbował. Polecam szczególnie gdy ktoś ma jakieś tanie źródło spirytusu (np. Rosja albo dziadek ze wsi)

Składniki:
-0.4 litra spirytusu
-0,5 litra wody
-300g cukierków ice (ja użyłem tych z biedronki)

Przygotowanie:
Cukierki zalewamy wrzącą wodą i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, można dodatkowo lekko podgrzewać żeby przyspieszyć cały proces choć i bez tego po kilku minutach wszystko się ładnie rozpuszcza. Czekamy aż uzyskany syrop całkowicie ostygnie i wlewamy do niego spirytus. Przelewamy iceówke do butelek i odkładamy do lodówki na przynajmniej kilka dni żeby się przegryzła.
Można dowolnie zmieniać proporcje składników w zależności od pożądanego kopnięcia oraz stopnia słodkości. Wchodzi bardzo dobrze, bez przepitki.



Koszt całości dla podanych składników: 39 zł (za leciutko ponad litr), jest więc to całkiem tanie wyjście jeśli zależy nam na naprawdę dobrym, smakowym alkoholu.


2 komentarze:

  1. ruski spirytus z przemytu polecam, wyjdzie połowę taniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spirytus niesklepowy rzeczywiście tanie koszty przez pół ale polecam postępować z nim bardzo ostrożnie bo nietrudno się takim zatruć

      Usuń