Tradycyjna zupa kuchni śląskiej i studenckiej. Najtańsza pośród tanich zup, najłatwiejsza pośród łatwych i najszybsza pośród szybkich.
Składniki:
-czerstwy chleb
-wrzątek
-tłuszcz
-sól
Opcjonalnie:
-magi
-pieprz
-w wersji burżujskiej bulion zamiast wrzątku
Przygotowanie:
Chleb pokrajać lub jeśli zachodzi taka konieczność (a wierzcie mi że nieraz zachodzi) tłuczemy go młotkiem na kawałki i wrzucić na głęboki talerz. Dodać jakiś tłuszcz, najlepiej zwierzęcy (jak ktoś jakimś cudem ma to dobrze podobno pasują skwarki z słoniny). Zalać wrzątkiem. Przyprawić.
Enjoy :)
Koszt: suchy chleb to właściwie odpad więc można uznać że zupa jest darmowa :P nawet w burżujskiej wersji jest to bardzo tanie danie
miałam zamiar tylko przeczytać kilka przepisów, ale zdanie " jeśli zachodzi taka konieczność (a wierzcie mi że nieraz zachodzi) tłuczemy go młotkiem na kawałki" sprawiło, że zostaję i czekam na nowe przepisy :D
OdpowiedzUsuńHahaha :D
OdpowiedzUsuńPoplakalam sie ze smiechu :D
Genialny styl pisania haha - bardzo nowatorskie podejscie jesli chodzi o blogi kulinarne :P
Podoba mi sie tutaj :)
A co do skwarkow, to tez nie mam pojecia jak je zdobyc :P