Coś ambitniejszego od jajecznicy, ale nadal prosta rzecz z którą każdy sobie poradzi.
Składniki:
-4 jajka
-100 g sera żółtego
-sól
-ostra papryka w proszku
-łyżka oleju
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miseczki dodajemy sól i paprykę która spowoduje że omlet nie będzie mdły. Urabiamy widelcem na jednolitą masę, starając się ją jak najbardziej napowietrzyć. Rozgrzewamy bardzo mocno olej na patelni i wylewamy na niego jajko. Gdy trochę się zetnie możemy podbierać brzegi omletu do środka i manewrując patelnią wlewać nieścięte jajko pod spód. Gdy już większość jajka jest lekko ścięte kładziemy na wierzch omletu ser (polecam skrawki z sera, nie robi to różnicy w smaku a znacznie obniża koszty) i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i smażymy do momentu aż ser się rozpuści a cały omlet lekko "napuchnie". Podajemy z pieczywem. Podane składniki wystarczają na bardzo solidną porcję.
Koszt: 4 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz