środa, 11 września 2013

Bakaliowa owsianka

Na tym blogu do tej pory pojawiały się tylko tanie przepisy... i nie widzę powodu by to na razie zmieniać. Prezentuje przepis na tanie i pożywne śniadanie - owsiankę z bakaliami. Jest to ciągle nie doceniana forma śniadania, co jest błędem ze względu na jej zdrowotne właściwości. Płatki owsiane posiadają najlepszy złożony typ węglowodanów co powoduje że sycą i dostarczają energii na długo a dodatek mleka i orzechów tylko potęguje ten efekt i dostarcza ponadto nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecam zwłaszcza gdy trzeba wyjść na kilka godzin i nie będzie możliwości na przekąskę.

Składniki:
-płatki owsiane (około 2/3 szklanki)
-garść rodzynek
-garść orzechów włoskich
-łyżeczka miodu lub cukru
-szklanka mleka

Przygotowanie:
Płatki i rodzynki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na przynajmniej 15 minut. Można je zalać już następnego dnia wieczorem dzięki czemu rano będziemy mieć gotowe śniadanie. Dodajemy pokruszone orzechy (można użyć także ziemnych) i ewentualnie dosładzamy do smaku. Dolewamy mleko które wcześniej można sobie podgrzać jak ktoś lubi.
(Można też wszystkie składniki pieprznąć do mikrofalówki jeśli się spieszy, polecam jednak tradycyjną wersje).
tanie śniadanie





Koszt: 2 zł

2 komentarze:

  1. Koszt może i 2zł, ale jak masz domowe orzechy włoskie. Mieszczuchy nie mają orzecha pod oknem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale każdy ma jakiegoś wujka ze wsi który ma tone tych orzechów i chętnie się podzieli albo nawet wciśnie Ci ja na siłę. A jeśli już się tak zdarzy że ktoś nie ma to można je zastąpić orzeszkami ziemnymi z biedronki i koszt wzrośnie o jakieś 50 groszy.

      Usuń