niedziela, 18 sierpnia 2013

Sałatka z kapusty pekińskiej

Do tej pory nie ukazała się żadna sałatka, więc najwyższy czas to zmienić.

Składniki:
-główka kapusty pekińskiej
-puszka kukurydzy
-mały naturalny jogurt
-duża łyżka majonezu
-czosnek granulowany
-szczypta cukru, soli, pieprzu

Przygotowanie:
Odrywamy zwierzchnie 2-3 liście kapusty i wyrzucamy bo nie są zbyt dobre, resztę po kolei odrywamy i kroimy w poprzek w paski o grubości około centymetra. Pokrojoną kapustę przekładamy do miski a następnie najlepiej w osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą jogurt i majonez, dodajemy trochę granulowanego czosnku uzyskując coś podobnego do sosu czosnkowego, tylko w innych proporcjach (w sosie czosnkowym jest więcej majonezu i czosnku kosztem jogurtu). Dodajemy odsączoną kukurydzę do kapusty, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Kapusta powinna być lekko oblepiona sosem, nie powinna nim ociekać. Następnie trzeba tylko doprawić do smaku, należy dodać trochę cukru soli, pieprzu można dopier***ić i już wszystko gotowe :) mamy bardzo zdrowy i apetyczny dodatek do obiadu.

Podane składniki wystarczają na 4 porcje

Koszt całości: 7 zł

1 komentarz:

  1. Bardzo łopatologicznie wyłożone przepisy, dobre nawet dla tych, którzy nie grzeszą umiejętnością gotowania. Więcej sałatek prosimy!!!

    OdpowiedzUsuń