czwartek, 22 sierpnia 2013

Studencki schabowy

Schabowy to niby prosta rzecz, tradycyjne polskie danie które każdy często je. Czy jednak jego przygotowanie jest aż tak proste jak nam się wydaje?

Składniki:
-schab
-mąka
-bułka tarta
-jajko
-sól, pieprz
-najważniejszy składnik: PIWO W BUTELCE
-olej do smażenia

Przygotowanie:
Schab kroimy na plastry o około 2 cm grubości. Następnie otwieramy i wypijamy piwo. Pustej butelki używamy jako tłuczka do mięsa. Rozbijamy każdy kotlet dnem, butelki uderzamy dosyć energiczne tak by osiągnąć pożądaną grubość (około 0,5 - 1cm) jak najmniejsza liczbą uderzeń, jak będziemy bić za lekko to mięso się nam rozpapcia, nie bijemy też jednak za mocno bo podziurawimy schab. Rozbite mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron a następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej, mocno dociskamy dłońmi powstałą panierkę by nie odpadła podczas smażenia i kładziemy na mocno rozgrzany olej. Smażymy na dużym ogniu aż panierka będzie złoto-brązowa, po przewróceniu na drugą stroną należy z wyczuciem docisnąć środek kotleta do patelni ponieważ ma on tendencje do podnoszenia się i gdy tego nie zrobimy to środek może pozostać niedosmażony. Szybkie smażenie na dużym ogniu powoduje że mięsko jest miękkie i soczyste a panierka chrupiąca, jednakże miejscami może pozostać lekko różowe. Jeśli ktoś panicznie boi się niedosmażonego mięsa może zmniejszyć trochę ogień i smażyć nieco dłużej, spowoduje to że kotlet na pewno będzie dosmażony ale będzie też twardszy.


Koszt jednego kotleta: ok 2.50 zł  (nie uwzględnia piwa)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz