sobota, 17 sierpnia 2013

Naleśniki z parówką i serem

Na studenckich stołach często goszczą dania z parówek. Poniżej przedstawiam jeden z najlepszych parówkowych przepisów.

Składniki:

Ciasto:
-szklanka mleka
-100 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki)
-jajko
-sól
-tłuszcz do smażenia

Farsz:
-parówki
-żółty ser

Panierka:
-jajko
-bułka tarta

Przygotowanie:
Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników.

Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem, tak z jeden dwa plastry (albo dajemy trochę startego, ale komu by się chciało trzeć). Zawijamy naleśniki jak rolady.
Tak przygotowane obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie. Często obracamy żeby się nie przypaliło. Naleśnik jest gotowy gdy jest złoty z każdej strony.

Naleśniki z parówkami i żółtym serem są naprawdę pysznym i sycącym jedzeniem. Najtrudniejszą częścią wykonania jest usmażenie naleśników i pierwszych kilka może się nie udać, potem jednak nabiera się wprawy i wszystko idzie sprawnie.

Na zdjęciu bez panierki bo na szybko robiłem, w towarzystwie pomidorka.

naleśniki z parówkami


Koszt: dla podanych składników (5 naleśników co jest mega sycącą porcją, mało kto da rade tyle zjeść) ok 7 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz