środa, 28 sierpnia 2013

proste curry z kurczaka

Składniki:
-250g piersi z kurczaka
-cebula
-dwie łyżeczki przyprawy curry
-łyżeczka curcumy (opcjonalnie, poprawia głównie wygląd)
-sól, pieprz
-150g jogurtu naturalnego lub śmietany
-łyżka oleju lub oliwy

Przygotowanie:
łatwe curry z kurczakaCebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Pierś kurczaka kroimy na kawałki o dowolnej wielkości, dorzucamy do cebuli i smażymy na średnim ogniu 10-15 minut, aż kurczak nie będzie surowy. Dosypujemy curry i inne przyprawy i smażymy jeszcze chwile, uważamy by nie smażyć zbyt długo bo przesmażone mięso z kurczaka robi się twarde, suche i nieapetyczne. Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy jogurt cały czas mieszając. Stawiamy z powrotem na ogniu i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Jeśli potrawa jest dla nas mało pikantna możemy dodatkowo dodać chili lub dodać więcej pieprzu.
Podajemy z ryżem. Bardzo dobrze smakuje także z dodatkiem pieczywa.

Koszt: 6 zł


PS. Aby uwydatnić smak można do wody w której gotuje się ryż dodatkowo dosypać trochę curry.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tak przyrządzonego kurczaka - do tego ryż i sałatka i pyszny obiad gwarantowany. Warto poczytać sobie o jakości mięsa przed jego kupnem - http://www.sprawdzonydrob.pl/ . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń