środa, 21 sierpnia 2013

Parówczane spaghetti

Składniki:
-ok 100 g makaronu spaghetti
-3 parówki
-łyżeczka koncentratu pomidorowego
-plasterek lub trochę startego żółtego sera
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Parówki kroimy w kawałki o grubości około 2 cm a następnie wbijamy w nie suchy makaron. Uważamy żeby nie wbijać go zbyt blisko kraja bo wtedy skórka może pęknąć i makaron wypadnie. Nie wbijamy zbyt gęsto. Wrzucamy parówki z makaronem do wrzącej osolonej wody i gotujemy aż makaron będzie al dente. Przy odcedzaniu zostawiamy w garnku troszkę wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, czekamy aż się zagotuje cały czas mieszając, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mamy prosty sos pomidorowy (można zostawić razem z makaronem, wtedy od razu mamy wszystko dokładnie wymieszane w przeciwnym wypadku polewamy sosem po wierzchu). Na koniec posypujemy wszystko startym lub pokrajanym drobno serem.

Koszt: 2.50 zł

1 komentarz: