wtorek, 3 listopada 2015

Sałatka warstwowa z brokułami

Dzisiaj prezentuje prostą jak drut, szybką w przygotowaniu sałatkę, która ponadto przy odpowiedniej ekspozycji potrafi także być całkiem efektowna. Polecam przygotowywanie jej dopóki warzywa są jeszcze względnie tanie.

Składniki:
- 450g brokułów mrożonych lub jeden świeży
- 500g pomidorów (4 średniej wielkości)
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy przez 10 minut a następnie po odcedzeniu zostawiamy przynajmniej na kilka minut aby ostygły. Pomidory kroimy w dowolny duży kształt, ja przekroiłem najpierw na pół a potem w plastry bo tak się najwygodniej je.
Układamy w naczyniu najpierw pomidory które dodatkowo możemy przyprawić, posypujemy odsączoną kukurydzą z puszki a na wierzchu układamy brokuły.
Sałatka ta najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych jajek na twardo umieszczonych pod warstwą brokułów, obficie polana sosem czosnkowym na który przepis ukaże się w następnym poście.
Można ją także używać jako dodatek do obiadu, bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla.
Dużą jej zaletą jest możliwość przyrządzenia od razu w plastikowym pojemniku i łatwego zabrania na uczelnie lub do pracy jako samodzielne danie.
Na zdjęciu 1/3 porcji którą uzyskałem z podanej ilości składników.



Koszt całości (bez proponowanych dodatków): 8 zł



4 komentarze:

  1. Taka sałatka warzywna zawsze dobrze smakuje, wystarczy dorzucić trochę kurczaka czy makaron i od razu powstaje lekka i smaczna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potwierdzam, bo zrobiłam i wyszła przepyszna!

      Usuń
  2. Fajny przepis. Dla studenta jak znalazł. Ja w tym roku rozpoczynam moją przygodę z Wyższą Szkołą Prawa im. Heleny Chodkowskiej. Wybrałam się na kierunek administracja http://www.prawowroclaw.edu.pl/oferta/3-letnie-studia-administracja/. Sądzę, że wykorzystam ten przepis szybciej niż się spodziewam:D. Nie wymaga dużych wkładów finansowych, a przynajmniej można sobie pojeść:)

    OdpowiedzUsuń