niedziela, 14 lipca 2013

Ryż po studencku

Czasami zdarza się nam ugotować za dużo ryżu z którym potem nie ma co zrobić. Podany przepis świetnie wychodzi właśnie z takim "wczorajszym" ryżem.

Składniki:
-wcześniej ugotowany ryż
-jajka
-warzywa, do wyboru zgodnie z upodobaniami ja polecam: cebula, marchew, cukinia, zielony groszek oraz pieczarki
-sól, pieprz
-olej lub masło

Przygotowanie: 
Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy w kolejności od najtwardszego (Cebula zawsze pierwsza do zeszklenia) aż do momentu aż wszystkie będą miękkie (pieczarki są gotowe gdy wyparuje cały sok który początkowo się z nich wytrąca) . Dodajemy ryż, podgrzewamy aż wszystko będzie gorące.

Z jajek smażymy omlet:
Jajka należy wbić do miseczki, przyprawić i rozrobić widelcem na jednolitą masę którą potem wylewamy na rozgrzaną patelnie. Można delikatnie podbierać brzegi omletu do środka tak aby całe jajko nam się szybciej ścięło. Gdy nie ma już wyraźnie płynnego jajka patelnie przykrywamy i zmniejszamy ogień. Omlet jest gotowy gdy jest w miarę suchy od wierzchu i puszysty. Od spodu powinien być zarumieniony.

Omlet zsuwamy delikatnie na talerz i na jedną jego stronę nakładamy nasz ryż. Przykrywamy drugą stroną i gotowe :)

Osobą które uważają że nie poradzą sobie ze zrobieniem omletu polecam wylać jajka na patelnie pozwolić im się lekko ściąć a następnie przysypać je ryżem i wymieszać; można też wbić jajka bezpośrednio do ryżu ale będzie to troszkę gorzej smakowało; można też oczywiście w celu zaoszczędzenia czasu zrezygnować z warzyw. 

Osobiście polecam przyrządzenie tej potrawy w pikantnym wariancie, poprzez dodanie do niej dodatkowo ostrej papryki

koszt: dla porcji z jednej torebki ryżu, trzech jajek i podstawowych warzyw - ok 3 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz