poniedziałek, 22 lipca 2013

Gulasz wieprzowy

Składniki:
-1 kg łopatki wieprzowej
-2 duże cebule (lub więcej jeśli chcemy mieć dużo sosu)
-2 łyżki oleju
-łyżka śmietany
-łyżka koncentratu pomidorowego
-przyprawy

Przygotowanie:
Mięso należy umyć a następnie powykrawać z niego ścięgna i grubsze kawałki tłuszczu (można zostawić jak ktoś chce, ścięgna przy odpowiednio długim gotowaniu zmiękną i będzie je można pogryźć, a tłuszcz powoduje tylko że potrawa jest nieco mniej smakowita ale jak ktoś ma niedobór kalorii to dodatkowy tłuszczyk może pomóc). Mięso kroimy w kostkę (wielkość dowolna), i podsmażamy kilka minut na bardzo rozgrzanym oleju. Cebule kroimy w cienkie piórka i dorzucamy to smażącego się mięska. Smażymy jeszcze kilka minut. Następnie całość zalewamy przegotowaną wodą tak aby przykryć mięso. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny lub aż mięso będzie miękkie ale nie rozpadające się. Cebula za to powinna się całkowicie rozpaść tworząc nam podstawę pod sos. W celu uzyskania gęstego smacznego sosu to płynu znajdującego się w garnku dodajemy koncentrat pomidorowy, jakąś pikantną przyprawę (każda przyprawa do mięsa się nada, one nie różnią się wiele od siebie, może też być po prostu ostra papryka) a następnie pożyczamy od sąsiadki łyżkę mąki którą należy rozrobić w małej ilości zimnej wody tak by nie było grudek i dolać do gulaszu. Śmietanę należy rozrobić w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego płynu z naszego garnka a następnie przelać z powrotem do gulaszu. Całość dusimy jeszcze kilkanaście minut i gotowe.
Podawać z kaszą jęczmienną, gryczaną lub pieczywem.
Podane składniki powinny wystarczyć na 3 dosyć spore porcje

koszt porcji: około 5 zł

2 komentarze:

  1. W tym przepisie brak informacji o soli, czy przed smażeniem posolić?, czy razem z innymi przyprawami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sól moim zdaniem zawsze najlepiej na końcu

      Usuń