Dieta wielu studentów opiera się na ryżu. Poniższe danie jest propozycją na podanie go w nieco innej formie co pozwala na przerwanie monotonni. Atutami tego przepisu są możliwość oszczędności (można użyć tańszego ryżu sprzedawanego luzem zamiast tego w torebkach) oraz możliwość jednoczesnego upieczenia mięsa do ryżu (świetnie pasuje z udkami z kurczaka, wystarczy je przyprawić i położyć na wierzchu ryżu)
Ogólnie mówiąc jest to tanie i łatwe w przygotowaniu danie.
-biały ryż
-cebula
-marchewka
-opcjonalnie zielony groszek i/lub kukurydza (proporcje warzyw do ryżu wedle uznania)
-woda
Przygotowanie:
Ryż wsypujemy do naczynia w które nadaje się do pieczenia. Marchewkę kroimy w jak najcieńsze plasterki lub ścieramy na grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Ryż zalewamy małą ilością wody, tak aby woda sięgała mniej więcej do 1/3 wysokości ryżu w naczyniu. Dodajemy nasze warzywa: groszek lub kukurydza powinny być od początku wymieszane z ryżem, marchewkę i cebulę kładziemy na początek na wierzch. Wkładamy potrawę do rozgrzanego piekarnika ok.200C. Po około 20 minutach dobrze jest wszystko przemieszać (choć nie jest to absolutnie konieczne). Pieczemy dalsze 15-20 minut aż ryż będzie miękki.
Koszt: 0,80zł - 3zł
Bardzo smaczne i tanie, polecam!
OdpowiedzUsuńA jakies przyprawy by sie jeszcze moze przydaly co...
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń