poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Zupa meksykańska

 Od początku na tym blogu pojawiają się tanie przepisy. Dzisiejsza receptura jednakże służy przerwaniu monotonności i ukazuje jak przyrządzić naprawdę dobre danie nadające się nie tylko na samotny obiad ale także na podanie w szerszym gronie.

Składniki:
-0,5 kg mięsa mielonego
-puszka czerwonej fasoli
-puszka kukurydzy
-duża cebula
-ostra papryka w proszku
-łyżka oleju do smażenia
-łyżka koncentratu

Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni. Następnie dodajemy mięso i smażymy całość około 10 minut (dotąd aż mięso nie będzie surowe). Przekładamy potrawę do garnka i dodajemy przepłukaną i odsączoną czerwoną fasolę oraz odsączoną kukurydze. Posypujemy wedle uznania papryką (około jednej płaskiej łyżeczki powinno wystarczyć). Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całą potrawę należy teraz zalać przegotowaną najlepiej wrzącą wodą - ilość wody zależna od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Gotujemy jeszcze przez kilka minut tak aby fasola i kukurydza się zagrzały - w żadnym wypadku nie mogą się jednak rozpadać bo uzyskamy nie apetyczną papkę.

Potrawę podajemy z białym ryżem lub pieczywem. Bardzo dobrze smakuje po odgrzaniu więc można ją nagotować od razu na cały tydzień :P
Podane składniki powinny wystarczyć na 3 porcje

Koszt 1 porcji: 3.50 zł

1 komentarz:

  1. niedrogie i smaczne, czyli odpowiednie danie dla studenta, polecam!

    OdpowiedzUsuń