piątek, 10 października 2014

jajecznica na smalcu

Smalec jest najtańszym dostępnym tłuszczem, ponadto posiadającym całkiem przyjemny smak więc warto go wypróbować. Nie przejmujmy się tym że powszechnie uważa się go za niezdrowy, w niewielkich ilościach na pewno nie zaszkodzi a do smażenia nadaje się nawet lepiej niż większość tłuszczy roślinnych.

Składniki:
-łyżeczka smalcu
-4 jajka
-sól

Przygotowanie:
Smalce rozpuszczamy powoli na patelni bez zbytniego go rozgrzewania a następnie tradycyjnie wbijamy jajka uważając by nie uszkodzić żółtek. Smażymy mieszając delikatnie, rozbijamy żółtka, solimy i czekamy do osiągnięcia lubianego stopnia ścięcia jajek.



Koszt: 2 zł

1 komentarz:

  1. uwielbiam jajecznicę praktycznie w każdym wydaniu, ale z serkiem ? wow! musi być mega :) dobra propozycja na śniadanie przed egzaminem do tego jakies warzywka, pieczywo i gitara gra!

    OdpowiedzUsuń