piątek, 25 października 2013

dorsz w sosie pomidorowym

Składniki:
-200 g filetów z dorsza (polecam użyć atlantyckiego, odradzam bałtyckiego)
-100 g białego ryżu
-dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
-płaska łyżeczka ostrej papryki
-łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
-sól, pieprz, maggi do smaku
- 3-4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z przepisem z opakowania. Rybę jeśli była mrożona rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie kładziemy ją na rozgrzany olej. Smażymy około 20 minut, do momentu gdy rybka będzie zarumieniona i będziemy czuli że łatwo podzieliłaby się na kawałki. Uważamy żeby nie smażyć zbyt długo bo zrobi się sucha. Następnie na tej samej patelni przystępujemy do zrobienia sosu pomidorowego, możemy odlać trochę tłuszczu jeśli go nie chcemy. Na patelnie nalewamy około 1/3 szklanki wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy. Dokładnie go rozrabiamy, dodajemy przyprawy (ilości przypraw jak kto lubi) i zdejmujemy na chwilę patelnie z ognia, mieszając odczekujemy przynajmniej 30 sekund aż sos trochę przestygnie i dodajemy do niego cały czas mieszając śmietanę. Stawiamy patelnię z powrotem na ogień i gotujemy sos przez chwilkę, jeśli jest za rzadki to gotujemy nieco dłużej na małym ogniu w celu odparowania wody i tym samym zagęszczenia sosu. Taki łatwy sos to również tanie rozwiązanie w wielu innych daniach, można go użyć na przykład do kurczaka zamiast sosu słodko-kwaśnego czy chińskiego. Bardzo dobrze komponuje się także z kaszą jęczmienną. Gdy sos jest gotowy wykładamy na talerz ryż, rybkę i polewamy szczodrze sosem.
tani przepis na rybę



Koszt: 8 zł (można oczywiście spróbować innej ryby, choćby mintaja, wtedy danie staję się może trochę gorsze ale na pewno będzie wtedy tanie).

PS. Można zmiksować dwa moje przepisy ten i na rybę po industrialno-skandynawsku, to znaczy usmażyć rybę według tego drugiego i połączyć z sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz