sobota, 7 marca 2015

Kotlety ziemniaczane

Dzisiaj prezentuje bardzo fajny obiad studencki. (albo jakiś inny posiłek, nic nie narzucam)

Składniki:
-0,5-1 kg ugotowanych ziemniaków
-jajko
-2-4 łyżki mąki
-olej do smażenia
-sól, pieprz, ostra papryka
-bułka tarta

Przygotowanie:
Ziemniaki należy ugnieść lub jeśli są już zimne to zmielić lub z jakiś inny sposób przemienić w jednolitą papkę. Dodać do nich jajko i mąkę w odpowiadających nam proporcjach, nie może być za dużo jajka w stosunku do ziemniaków i mąki bo ciasto będzie zbyt rzadkie i nie uformujemy z niego kotletów. Dodajemy też przyprawy i wyrabiamy ciasto łyżką. Na płaskim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Zwilżamy lekko dłonie aby ciasto się nie lepiło i formujemy z niego kulki które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy na kształt kotleta i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zarumienienia.
Podajemy same, lub z sosami: pieczarkowym lub pomidorowym.





Koszt: w zależności głównie od ceny ziemniaków 1.5-3.5 zł (ok 3 porcje z podanych składników)

2 komentarze: