sobota, 2 sierpnia 2014

tortilla z kurczakiem

Składniki:
-jedna gotowa tortilla pszenna lub kukurydziana
-200g piersi z kurczaka
-pomidor
-pół średniego ogórka
-liść kapusty pekińskiej
-ćwierć papryki
-kawałek cebuli
-łyżka majonezu, śmietany lub jogurtu
-łyżka oleju do smażenia
-sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy lekko przyprawami i smażymy na jasno złoty kolor na oleju. Tortillę podgrzewamy lekko na rozgrzanej patelni lub w inny zgodny z opakowaniem sposób. Podgrzewanie ma sprawić że będzie bardziej elastyczna. Smarujemy placuszek majonezem, śmietaną, jogurtem lub jeśli posiadamy to gotowym sosem czosnkowym, ketchupem lub innym lubiany przez nas. Opłukane i pokrojone warzywa układamy warstwami na tortilli, na koniec dodając kurczaka. Posypujemy przyprawami. Można dodatkowo od wierzchu polać sosem choć radziłbym z nim nie przesadzać bo gdy warzywa puszczą trochę soku może się okazać że tortilli nie da się zjeść w rękach ze względu na wyciekające z niej płyny. Tortillę zawijamy pomagając sobie w tym celu podłożoną pod nią folią aluminiową, a następnie jeśli chcemy to zapiekamy ją w grillu elektrycznym lub w piekarniku. Polecam przygotowywanie tego dania zwłaszcza w lecie gdy mamy tanie i smaczne warzywa.


*Na podanym zdjęciu jest trochę za dużo składników i musiałem wyjeść trochę pomidora żeby dało się ją zamknąć.

Koszt: 6 zł

6 komentarzy:

  1. Pyszna tortilla :) Zawsze mam na taką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jesli jest z kurczaczkiem to ja bardzo chetnie ^^ wiec przysmak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ta koszt 6 zł ...... chyba za samą paprykę ile jeszcze przepisów od ludzi którzy nie mają pojęcia o przetrwaniu tylko rodzice do garnka sypią

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem gdzie ty widziałeś ćwierć papryki za 6 zł, zapewniam Cie że idzie się zmieścić w tej kwocie a ten przepis nie jest "na przetrwanie" tylko na dużą tańszą od kupnej wersje smacznego dania; przepisów na przerwanie jest już tutaj sporo (ale następne też się pojawią jak wpadnę na coś lub usłyszę coś nowego)

      Usuń
  4. Danie klasyk! Wszystko robię tak samo, choć przyznam, że zdarzyło mi się robić placki samemu, na mące pszennej i pełnoziarnistej też - każda opcja jest dobra ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie placki są bardzo proste wbrew pozorom. wystarczy sama mąka i woda w odpowiednich proporcjach i domowa tortilla gotowa :)

      Usuń