wtorek, 27 maja 2014

Chili

Składniki:  (wystarczają na 3-4 porcje)
-500g mielonego mięsa
-3 średniej wielkości cebule
-puszka czerwonej fasoli
-puszka kukurydzy (opcjonalnie)
-jeden kartonik (ok 200ml) przecieru pomidorowego
-puszka krojonych pomidorów (można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki)
-łyżeczka koncentratu pomidorowego (jak ktoś lubi mocno pomidorowe)
-świeża papryczka chili, lub chili w proszku
-dwie-trzy łyżki oleju do smażenia
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na oleju aż będzie lekko zeszklona. Dodajemy do niej mięso mielone i smażymy na sporym ogniu sporo mieszając aż całe mięsko się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć mniej pomidorów), dodajemy również fasolę, kukurydze (nie jest konieczna w tej potrawie), chilli i dusimy na małym ogniu kilka chwil dotąd aż wszystko ładnie się połączy i zmięknie. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotową potrawę podajemy z ryżem lub najsmaczniej i najwygodniej moim zdaniem - z pieczywem.

Tak przygotowane chilli nadaje się do przechowywania w lodówce, odgrzewania i podawania na zimno co jest jego dodatkową zaletą. Jeśli ktoś się boi o koszty to można oczywiście wyrzucić przecier czy pomidory i zastąpić je większą ilością koncentratu co jest nieco mniej smaczne ale przynajmniej tanie.


chili


Koszt całości: 19 zł

(ale używając tańszego mięsa, wyrzucając kukurydzę i stosując tylko przecier można zejść nawet do 10 zł )

1 komentarz:

  1. Jeśli już w ogóle chce ktoś lecieć po kosztach to polecam sos meksykański dawtona. Smażymy cebulkę, dodajemy mięso, dodajemy sos. Dobrze jest przyprawić to wszystko chili w proszku. Koszt jest jeszcze mniejszy. Na jeden obiad starczy 200g mięsa mielonego i pół słoika sosu. koszt 2 obiadów do jakieś 7 zł.

    OdpowiedzUsuń