środa, 12 listopada 2014

Kapuśniak pogardy


Dla tych co chcą zjeść tanią zupę na obiad, bez dużego nakładu pracy.

Składniki:
-Jedna ćwiartka z kurczaka
-300 g kapusty kiszonej
-300 g ziemniaków
-dwie kostki rosołowe
-łyżeczka smalcu
-łyżeczka mąki
-ziele angielskie, liść laurowy, magii, pieprz

Przygotowanie:
Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około 10 minutach licząc od zagotowania dorzucamy odsączoną i delikatnie przesiekaną kapustę. Sok z kapusty zachowujemy i dodamy go pod koniec jeśli kapuśniak będzie mało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w międzyczasie w osobnym garnku gotujemy także pokrojone w kostkę o boku około 1 cm ziemniaki. Po upływie tego czasu wyciągamy z zupy udko, obieramy dokładnie mięsko i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy kostki rosołowe, ziemniaki i jeśli trzeba przyprawiamy. Teraz zajmujemy się przygotowaniem zasmażki ze smalcu i mąki: Smalec rozgrzewamy na patelni, wsypujemy mąkę  dosyć energicznie rozrabiamy dokładnie wszystkie grudki. Smażymy przez chwile ciągle mieszając aż mąka nabierze lekko brązowego koloru. Zasmażkę dodajemy do zupy, gotujemy razem jeszcze minutkę i danie jest gotowe. Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie pieczywa.




Koszt całości:6 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz