Dla tych co chcą zjeść tanią zupę na
obiad, bez dużego nakładu pracy.
Składniki:
-Jedna ćwiartka z kurczaka
-300 g kapusty kiszonej
-300 g ziemniaków
-dwie kostki rosołowe
-łyżeczka smalcu
-łyżeczka mąki
-ziele angielskie, liść laurowy, magii,
pieprz
Przygotowanie:
Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy
około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i
stawiamy na ogniu. Po około 10 minutach licząc od zagotowania dorzucamy
odsączoną i delikatnie przesiekaną kapustę. Sok z kapusty zachowujemy i dodamy
go pod koniec jeśli kapuśniak będzie mało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w
międzyczasie w osobnym garnku gotujemy także pokrojone w kostkę o boku około 1
cm ziemniaki. Po upływie tego czasu wyciągamy z zupy udko, obieramy dokładnie
mięsko i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy kostki rosołowe, ziemniaki i
jeśli trzeba przyprawiamy. Teraz zajmujemy się przygotowaniem zasmażki ze
smalcu i mąki: Smalec rozgrzewamy na patelni, wsypujemy mąkę dosyć energicznie rozrabiamy dokładnie
wszystkie grudki. Smażymy przez chwile ciągle mieszając aż mąka nabierze lekko
brązowego koloru. Zasmażkę dodajemy do zupy, gotujemy razem jeszcze minutkę i
danie jest gotowe. Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie pieczywa.
Koszt całości:6 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz