piątek, 14 listopada 2014

Gulasz z serc drobiowych


Gulasz ten jest kolejnym moim przepisem na tani obiad z wykorzystaniem drobiowych podrobów, a jego wykonanie nie przekracza percepcji przeciętnego studenta.

Składniki:
-450 g serc drobiowych
-dwie duże cebule
-jedna marchewka
-szklanka bulionu
-łyżka mąki
-sól, pieprz, maggi do smaku
-dwie łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju a potem przekładamy do garnka. Serca dokładnie myjemy a potem usuwamy wszystkie występujące w nich białe części (najlepiej poświęcić troszkę mięska i po prostu zdecydowanym cięciem odciąć całą górną część) . Jeśli chcemy możemy każde serduszko dodatkowo przeciąć na pół. Smażymy je na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Dokładamy serca do garnka z cebulą i zajmujemy się marchewką (możemy dać więcej niż jedną bo marchewki są tanie a będziemy mieć więcej jedzenia) którą kroimy w plasterki i również chwilkę smażymy na tej samej patelni a następnie dorzucamy do reszty składników. Na patelni znajduje się teraz wiele smaków więc wlewamy na patelnię odrobinę wody i rozpuszczamy wszystko co pozostało na patelni i dolewamy to do potrawy. Wreszcie możemy postawić garnek na ogniu, zalewamy zawartość bulionem i dusimy aż do zmięknięcia serc (20-30 minut). Pod koniec duszenia łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do gulaszu celem jego zagęszczenia. Gotujemy jeszcze minutę mieszając. Doprawiamy jeśli jest potrzeba. Gotowy gulasz najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną.




Koszt: 5zł (dwie porcje)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz