Gulasz ten jest kolejnym moim przepisem na tani obiad z wykorzystaniem drobiowych podrobów, a jego wykonanie nie przekracza percepcji przeciętnego studenta.
Składniki:
-450 g serc drobiowych
-dwie duże cebule
-jedna marchewka
-szklanka bulionu
-łyżka mąki
-sól, pieprz, maggi do smaku
-dwie łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy
na oleju a potem przekładamy do garnka. Serca dokładnie myjemy a potem usuwamy
wszystkie występujące w nich białe części (najlepiej poświęcić troszkę mięska i
po prostu zdecydowanym cięciem odciąć całą górną część) . Jeśli chcemy możemy
każde serduszko dodatkowo przeciąć na pół. Smażymy je na dużym ogniu przez 3-4
minuty. Dokładamy serca do garnka z cebulą i zajmujemy się marchewką (możemy dać więcej niż jedną bo marchewki są tanie a będziemy mieć więcej jedzenia) którą
kroimy w plasterki i również chwilkę smażymy na tej samej patelni a następnie
dorzucamy do reszty składników. Na patelni znajduje się teraz wiele smaków więc
wlewamy na patelnię odrobinę wody i rozpuszczamy wszystko co pozostało na
patelni i dolewamy to do potrawy. Wreszcie możemy postawić garnek na ogniu,
zalewamy zawartość bulionem i dusimy aż do zmięknięcia serc (20-30 minut). Pod
koniec duszenia łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do
gulaszu celem jego zagęszczenia. Gotujemy jeszcze minutę mieszając. Doprawiamy
jeśli jest potrzeba. Gotowy gulasz najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną.
Koszt: 5zł (dwie porcje)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz