czwartek, 10 października 2013

Piekielne udka z kurczaka

Proste i bardzo tanie danie z kurczaka, niewymagające specjalnego wysiłku i umiejętności. Jeśli jesteś gospodynią domową (lub nawet studentem wyższego roku) to pewnie nie masz co dalej czytać - ten (jak i inne niektóre przepisy nie są raczej dla Ciebie), to coś z kim każda osoba doświadczona w kuchni nie ma najmniejszych problemów.

Składniki:
- udko z kurczaka (lub dwa podudzia)
- ostra papryka
- sól
- 4-5 łyżek oleju
- pół cebuli

Przygotowanie:
Udko myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie na deseczce do krojenia lub talerzu mieszamy ze sobą sól z papryką i obtaczamy w niej dokładnie kurczaka. Powinien być dokładnie pokryty przyprawami z każdej strony. Rozgrzewamy olej na patelni, kładziemy na niej udko, odskakujemy na chwile bo tłuszcz zaczyna pryskać bo prawdopodobnie nie chciało wam się dobrze osuszyć kurczaka po umyciu. Smażymy kurczaka przez 3-4 minuty po czym odwracamy go na drugą stronę. Smażenie w wysokiej temperaturze powoduje że skórka będzie bardziej chrupiąca. Gdy udko jest wstępnie obsmażone z obu stron, zmniejszamy temperaturę na średnią i smażymy (najlepiej pod przykryciem) dalsze około 30 minut przekładając je dwukrotnie w tym czasie, 15 minut przed końcem smażenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Jeśli nie jesteśmy pewni czy kurczak w środku nie jest surowy, możemy go delikatnie naciąć nożem i po prostu sprawdzić czy mięso jest w środku białe. Jeśli jest ok to zdejmujemy go z patelni i odczekujemy kilka minut przed podaniem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami, frytkami, ryżem lub jak u mnie (najzdrowiej) z kaszą gryczaną, dekorujemy mocno podsmażoną cebulką.


pikantne i tanie udka z kurczaka


Koszt: 4 zł (bardzo tanie rozwiązanie, a obiad zacny)

2 komentarze:

  1. Świetny przepis, w dodatku niewymagający piekarnika. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. aby sprawdzić czy udko jest upieczone nie trzeba rozcinać - dolna kitka (tzw. pałka) powinna odchodzić od kości, wtedy wiadomo że udko jest na pewno dobrze upieczone ;)

    OdpowiedzUsuń