środa, 28 maja 2014

Wątróbka z cebulką

Jak widzimy po ilości składników danie to jest bardzo proste, dlatego świetnie nadaje się na studenckie stoły. Również koszt składników jest bardzo mały a przygotowanie dziecinnie proste.

Składniki:
-400g drobiowej wątróbki
-2 duże cebule (można manipulować stosunkiem wątróbki do cebuli według uznania)
-dwie łyżki oleju do smażenia
-sól pieprz

Przygotowanie:
Wątróbkę myjemy, wycinamy białe lub żółte nieapetyczne ścięgna a w razie konieczności kroimy na mniejsze kawałki (ale raczej nie trzeba). Cebulę kroimy najlepiej w piórka i podsmażamy na oleju aż do zeszklenia. Cebulę przekładamy do innego naczynia lub odsuwamy na bok patelni, którą teraz mocno rozgrzewamy i wrzucamy na nią wątróbkę. Smażymy ją na najmocniejszym ogniu po około minucie z każdej strony. Następnie mieszamy ją razem z cebulą i razem smażymy na średnim ogniu do momentu aż z wątróbki nie będzie nic wyciekało i zrobi się ona rumiana z wierzchu (wątróbka łatwo czarnieje, jeśli tak się stanie to znaczy że przesadziliśmy z smażeniem). Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy z pieczywem/ziemniakami i koniecznie z surówką. Wątróbka ma dosyć mocny smak więc dodatek świeżych warzyw pomaga go przełamać.
Na zdjęciu wątróbka jeszcze na patelni.
Podane składniki wystarczają na dwie porcje.


wątróbka z cebulką


Koszt: 4.50zł

3 komentarze:

  1. ja do wątróbki wkrajam jabłka ,oczywiście obrane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wątróbkę w takim właśnie, najprostszym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto włożyć wątróbkę do miski z mlekiem na około 1h. Pozwala to pozbyć się nieprzyjemnego smaku.

    OdpowiedzUsuń